•• Neznášanlivosť potravín ••
Neznášanlivosť potravín – potravinová intolerancia nie je priamo život ohrozujúca, ej vplyv by sa nemal nikdy podceňovať. Postihnuté osoby majú sťaženú schopnosť viesť normálny zdravý život.
Výskyt potravinovej intolerancie je pomerne častý – odhaduje sa, že ňou trpí asi 45% obyvateľstva. Mnoho ľudí má skúsenosť s viac ako jedným symptómom potravinovej intolerancie.
Príznaky bývajú často nejasné a základná príčina problému – potravina, nie je
vždy správne diagnostikovaná. Trpiaci sa často sťažujú na pocit nafukovania
a bývajú neustále unavení.
Potravinová intolerancia je v podstate neobvyklá reakcia ľudského tela na určité
potraviny, ktorá sa môže prejaviť niekoľkými spôsobmi. Niektorí ľudia môžu trpieť
na jeden z príznakov ako napr. neznesiteľné bolesti hlavy, zatiaľ čo iní trpia
nadúvaním, migrénou či kožnými alebo respiračnými ťažkosťami. Príznaky potravinovej
intolerancie sa, na rozdiel od potravinovej alergie, často objavujú niekoľko hodín alebo dokonca dní neskôr.
Potravinová intolerancia môže mať rôzne príznaky a môže ovplyvniť takmer každý orgán v ľudskom tele. Najčastejšie prejavy potravinovej intolerancie sú: úzkosť, depresie, strata pozornosti, chronická únava, bolesti hlavy, nespavosť, zadržiavanie vody, bolesti kĺbov, astma, tráviace ťažkosti ako bolesti brucha, nadúvanie, zápcha, hnačka, syndróm dráždivého čreva, problémy s hmotnosťou, kožné prejavy ako akné, svrbenie…
Medzi najčastejšie reaktívne potraviny patria kravské mlieko, pšenica, vajcia a kvasnice.